Het ontstaan

In 2001 waren een viertal vrienden die elkaar kenden via Hiking-site.nl bezig met het nadenken over vernieuwingen en of verbeteringen in de uitrustingen van buitensporters. We noemden ons de Denktank. De groep groeide al snel uit naar 7 en later nog naar 11 personen, om op een uiteindelijk totaal van 12 personen uit te komen.
Er werd nagedacht over alles, wat inspiratie opleverde om iets te kunnen veranderen of te vernieuwen. Zo werd er nagedacht over het verbeteren van tentharingen, tot het verbeter van het draagsysteem van een rugzakken. Zelfs het idee van fietssneeuwkettingen hebben de revue gepasseerd.
Vaak ontstond de inspiratie uit een probleem, die je tegen kwam, en daar probeerde we dan een oplossing voor te bedenken. Zo ook het geval met de chestpack.

Ons probleem was, dat als je als wandelaar op pad bent, je veel dingen in de rugzak hebt zitten en maar weinig bijdehand hebt. Je wilt niet constant met iets in je handen lopen en je stopt niet alles graag in je broekzakken. En de aangeboden mogelijkheden aan tasjes, die er op de markt waren, boden ook lang niet altijd, de uitkomst. Dus iedere keer als je iets nodig had, moest je stoppen en het item uit de rugzak halen. Vervolgens moest je na gebruik de rugzak weer op doen en kon je verder. Dit kost altijd veel tijd en energie en we dachten dat het anders kon.
Dus het idee begon om een driehoekig buiktasje voor aan de rugzak te bedenken die gemakkelijk te monteren was, zeker niet in de wegzat bij het wandelen of klimmen en die een leuke inhoud had, om het nodige te kunnen bevatten. Verder moest hij op zo goed als iedere rugzak met een goed gepolsterde heupband passen, wat de chestpack universeel zou maken, en was er de eis dat we geen extra handelingen hoefden te verrichten, als de rugzak werd opgedaan. En dan moest hij ook nog in zowel rechtshandig als linkshandig produceerbaar zijn. Martin, iemand van de groep, kwam nog met de extra wens voor een extra vak aan de voorkant, waar zijn shag in paste. Lastig maar niet onoplosbaar dachten we. Na wat heen en weer gemaild en ontmoetingen kwam de eerste officiële schets ter wereld.

De eerste officiële schets

Zover waren we dus en dan...

We wilden dan ook een prototype hebben om hem uit te testen.
Anja Robijn, de vrouw van één van ons, was bereid om naald en garen op te pakken om eens wat in elkaar te zetten. Het resultaat was 2 verschillende modellen chestpacks.
Het testen kon beginnen. Na wat intensief testen door meerdere personen van de Denktank waren de reacties erg positief. Het leek ons een idee met potentie te zijn. Anja maakte zelfs voor een enkeling van ons een echte chestpack voor gebruik.

Prototype 1 Prototype 2

Niettemin duurde het tot oktober 2004 voordat we de stoute schoenen aan trokken en Radical Design benaderden om voor ons de eerste chestpacks te produceren. Er werd een chestpack, die Anja had gemaakt, opgestuurd en Hubert van Ham ging aan de slag. Hij maakte een computerschets over zijn idee van de chestpack en hoe het eenvoudig te maken was. Hij stuurde een schets op, hoe hij de chestpack optimaal kon produceren. We gaven Hubert de vrije hand. Hij was tenslotte de expert in het samenstellen en in elkaar naaien van tasjes.

De eerste schets gemaakt door Radical Design

Op 7 november 2004 was het dan zover. De eerste serie van 18 stuks was klaar en kon worden opgehaald. Het resultaat overtrof zelfs onze wildste dromen. Hubert had een goede prestatie afgeleverd en zijn veranderingen waren zeker een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de chestpack.

Buitensporters, uit onze directe omgeving, bleken ook interesse te hebben in de chestpack, en al gauw waren de overige chestpacks aan de man gebracht. Het kwam toen zelfs zover dat er een 2e serie kon werd gemaakt. Ook werden er 2 winkels benaderd die bereid waren om de chestpack in hun assortiment op te nemen. Breedeveld in Leiderdorp en Tatteljee in Amsterdam met dank aan hun.
Daardoor was het ook mogelijk geworden voor wat publiciteit en in februari 2005 stond er zelfs een klein artikeltje in Op Pad.

Verder zijn er in de loop der tijd, steeds kleine veranderingen aangebracht aan de chestpack. Vaak ook op aanraden van gebruikers.
De belangrijkste is nog wel de verstelbare bovenlus m.b.v een cam buckle.
Hierdoor is de chestpack beter afstelbaar geworden voor de drager ervan.

Uit verscheidene reacties, bleek, dat er nog wel eens onduidelijkheden te zijn over de chestpack. Vooral de montage wierp nogal eens vragen op.
Vandaar dat er in december 2007 besloten was om deze website te starten.
Hiermee proberen we iedere gebruiker duidelijkheid te verschaffen over het gebruik, zodat zij optimaal kunnen gebruik maken van de chestpack.